Будь ближче
до дивовижного
світу тварин


Страуси Ему

Страус Ему (лат. Dromaius novaehollandiae) — птах родини австралійських страусів (лат. Casuariiformes) роду безкільових птахів. Ендемік австралійського континенту. Другий за величиною птах Австралії. Ему — елемент герба Австралії, на якому він тримає щит. У природі ему мешкає на відкритих ділянках, зарослі низькорослими деревами — буша. Загальна конституція тіла — щільний тулуб довгастої форми з опущеним хвостом; маленька голова на витягнутій шиї блідо-блакитного кольору — пристосоване виживати в посушливих регіонах австралійського континенту.

Конституція тіла

«Ему» — це слово в перекладі з португальської мови означає «великий птах». Птах виправдовує назву: довжина тіла — до 2 м, висота — до 1,5 м, маса тіла — близько 35 кг, максимум — 55 кг. Морфологія тіла ему пристосоване швидко переміщатися на великі відстані. Один крок ему досягає 2,5 м, швидкість бігу — до 50 км /ч. Один марш-кидок ему може тривати до 20 км. Цей вид страусів наділений гострим зором і хорошим слухом — якостями, які дозволяють йому на великій відстані виявити небезпеку — хижаків. Оперення за структурою нагадує хутро, яке виконує функцію теплоізолятора — днем воно захищає птицю від спеки до 50 градусів, а вночі від перепаду температури до 35 градусів. Статевий диморфізм ему не проявляється зовні, самців можна відрізнити від самок за характерними звуками, схожі на рохкання, у самців голос більш низького тону, ніж у самок. Ще одна відмінність ему від страуса — це три пальці на ногах з трьома фалангами, у страуса пальців тільки два. Ноги ему озброєні гострими кігтями. Очі цього птаха захищені прозорою мембраною, яка оберігає слизову оболонку від висихання і попадання пилу.

Animal Park – Ему

Спосіб життя

Страус ему веде кочовий та денний спосіб життя. Він харчується переважно рослинною їжею, раціон складають плоди, коріння, трава і зернові культури, за якими ему навідується на сільськогосподарські поля. Ему підсилює свій раціон комахами. Шлюбний період проходить в перші два місяці зими — з травня по червень. Самки відкладають в ямку-гніздо по 10-20 яєць. Обсяг одного яйця можна порівняти з 12 яйцями звичайної курочки — приблизно 800 грамів. Інкубаційний період триває до 8 тижнів. Перший рік життя пташенята живуть біля батьків. Статевозрілими вони стануть до початку четвертого року життя. Тривалість життя ему — до 20 років.

Ему в «Анімал Парку»

Їх у нас 4 — дві пари. Відгукуються за ім'ям, їдять з рук відвідувачів. Ему не відрізняються товариськістю. За ними цікаво спостерігати на відстані. Приходьте до нас в гості. Поблизу великого птаха людина відчуває себе не на вершині харчового ланцюжка. Це почуття залишає правильне враження у людей про те, що феномен життя — абсолютно унікальний в кожному випадку своєї прояви! Цей урок вчить дітей дбайливому і шанобливого ставлення до природи.

Цікаві факти:

  • Вміє плавати. Не зважаючи на свої розміри ему вміють плавати і роблять це не погано, вони люблять посидіти у воді.
  • Війна з ему. У листопаді-грудні 1932 року збройними силами Австралії була проведена операція по знищенню ему, причиною стали масові набіги ему (кілька десятків тисяч) на поля пшениці та пасовища для худоби.
  • Зображений на гербі. Звичайний ему (Dromaius novaehollandiae) є неофіційною орнітологічною емблемою Австралії і разом з кенгуру зображений на гербі країни.
  • Ковтають камені. Ему як і страуси не мають зубів, тому ковтають камінці для подріблення їжі.