Будь ближче
до дивовижного
світу тварин


Бурська коза

Бурська коза (лат. Capra aegagrus hircus). Вид парнокопитних з роду гірські козли сімейства полорогих.

Бурська - це слово похідне від голландського «Boer», що означає - фермер. Вага дорослих козлів досягає 110 – 135 кг. Матки трохи легші 90 – 100 кг. Забарвлення тварин цієї породи звичайно біле з коричневою головою, але зустрічаються й інші забарвлення. У тварин широкі груди, спина також широка і при цьому ще й довга. Загалом це широкий щільний тулуб з міцною грудною кліткою і великою, овальної форми, головою. Роги у представників цієї породи середньої довжини, загнуті назад. Вуха великі, висячі. Своїм зовнішнім виглядом кози цієї породи нагадують нубійських, у них такі ж висячі вуха. Шерстяний покрив гладкий та короткий. Серед переваг цієї породи стійкість до хвороб. Ці тварини легко адаптуються до різних кліматичних умов.

Середовище проживання:

Бурська коза - це порода, що була виведена ще на початку ХХ століття. Бурський різновид кіз з'явився в результаті схрещування деяких порід привезених з Європи та Індії. Місце первинного схрещування - Південна Африка. Зараз ця порода здобула великої популярності та розповсюджена по всьому світу.

Харчування:

У харчуванні бурські кози не вибагливі, обходяться небагатими пасовищами. Їдять сіно, різні зернові культури, коренеплоди, овочі, фрукти, полюбляють різноманітну зелень.

Кози споживають практично все, що здається їм їстівним.

Бурські кози - контактний зоопарк Animal Park

Цікаві факти:

  • Високі темпи зростання. Приблизно через 90 днів, вони можуть досягати ваги приблизно в 100 кг
  • Цінна вовна. На протязі багатьох віків із вовни кіз виготовляють тканини. Основна вовняна порода - ангорська, а пухова - кашмирська
  • USA. Найбільше в світі кіз вирощується в США, штат Техас.
  • Незвичні очі. Зіниці у кіз дуже незвичайні - вони вузькі, а не круглі, але при цьому горизонтальні, а не вертикальні. Це забезпечує їм чудовий огляд більш ніж на 300 градусів.
  • Цінне молоко. Про користь козячого молока чув багато хто, але мало хто знає, що воно, по-перше, виводить радіонукліди з організму, а по-друге, зменшує ризик розвитку туберкульозу. Вчені довели, що у людей, які в рік випивають від 5 літрів козячого продукту, шанс розвитку туберкульозу наближається до нуля.