Будь ближче
до дивовижного
світу тварин


Морська свинка

Морська свинка (лат. Cavia porcellus). Морська свинка, ка́вія свійська (звичайна) або мурча́к - ссавець з групи гризунів родини кавієві роду кавія.

Будова тіла свійських мурчаків значно відрізняється від будови тіла їхніх диких родичів. Морські свинки мають короткі тіло і лапи, голова конусоподібна з великими очима та округлими злегка обвислими вухами. Біля рота містяться чутливі вуса. Хвіст відсутній, в задній частині тіла є невелика ділянка, де зосереджені сальні й пахучі залози. В самиць в задній частині живота знаходяться два соски. Передні кінцівки чотирипалі, задні трипалі та з довшими кігтями. Довжина тіла, залежно від породи, 25 — 35 см. Дорослий мурчак-самець важить 800—1500 г, а самка — 600—1200 г. Природне забарвлення брунатнувато-сіре, зі світлішим черевцем. Виведено багато порід, що різняться структурою, довжиною і забарвленням хутра, вони поділяються на групи: короткошерсті, довгошерсті, жорсткошерсті та навіть безшерсті.

Середовище проживання: 

Вперше ці види були приручені близько 5000 р. до н. е. гірськими племенами Андів, які їх вирощували для їжі. Про це свідчать знахідки природних мумій свинок та залишки в культурному шарі. До Європи морська свинка потрапила через океан з Північної Америки в XVI столітті. Вид був описаний як «Cavia porcellus», що дослівно означає «кавія порося». Одразу стали використовуватися як домашні улюбленці, рідше для їжі. У наш час мурчаки передусім слугують хатніми і лабораторними тваринами. В дикій природі свинки зазвичай селяться в місцевості, що буяє природними укриттями, влаштовуючись на життя у трав’янистих порослих колючими чагарниками саванах або в передгір’ях.

Харчування:

Основний корм морських свинок – свіжа зелень. Через особливості будови травної системи свинки споживають їжу часто і маленькими порціями. Перш за все їх годують сухим кормом – 1 столова ложка на добу для однієї свинки. На другому місці - соковиті корми (яблуко, салат, зріла морква, буряк та інше). Всупереч розхожій думці, білокачанну капусту свинкам давати можна. Але привчати до капусти потрібно поступово, до всіх нових продуктів потрібно привчати, інакше у свинки може бути здуття, пронос і т.п.. Для сточування передніх зубів свинкам дають маленькі гілочки яблуні, вишні, корінь селери, корінь кульбаби.

Морська свинка — контактний зоопарк Animal Park

Цікаві факти: 

Первинно цих гризунів називали «куй» індіанці та «гвінейською свинкою» європейці, хоча вони не зустрічаються у Гвінеї. Вважається, що назва насправді походить від ціни однієї тварини в Англії — 1 гінея, і порівняння з поросям за смак м'яса та характерні звуки. Також можливі походження від порту в Гвіані, звідки відправлялися кораблі до Старого світу. В слов'янських країнах їх стали називати «морськими» як скорочення від «заморські», чим підкреслювалося далеке походження гризунів. «Свинками» та «мурчаками» їх назвали за здатність видавати звуки, схожі на хрюкання, посвистування чи мурчання. Традиційно, за аналогією зі свинями, самців домашніх кавій називають кабанами, а самиць свиноматками.