Будь ближче
до дивовижного
світу тварин


Лемур Катта

Лемур котячий, катта (лат. Lemur catta). Це найбільш відомий вид з сімейства лемурових, його також називають кільцехвостим лемуром. Цей вид належить до окремого роду, хоча багато фахівців відносять його до роду Eulemur або Hapalemur. Відноситься до підряду мокроносих мавп загону приматів. Мадагаскарська назва котячого лемура - макі.

Це стрункі тварини, за величиною порівнянні з кішками. Довжина тіла становить від 38 до 45 см, а чорно-білий смугастий хвіст довжиною від 55 до 62 см. Як правило, хвіст знаходиться в якомусь «спіральному» положенні, (звідси і назва). На спині шерсть забарвлена ​​в сірий, іноді - рожево-коричневий колір, кінцівки сірі, голова і шия - темно-сірі. Живіт і внутрішня сторона лап білі, морда біла з темними трикутними плямами навколо очей і чорним носом. На хвості 13 чорних і білих смуг. Довгий хвіст служить котячим лемурам для сигналів між собою, в якості розповсюджувача запахів, а також для підтримки балансу при лазінні і стрибанні. Вага котячих лемурів може досягати 3,5 кг, при цьому вага хвоста може бути більше 1,5 кг.

Середовище проживання: 

Котячі лемури зустрічаються на півдні і південному заході острова Мадагаскар на сухих відкритих просторах і в лісах. Живуть від Форт-Дофіна на заході і на північ до Монрадова на західному узбережжі. Невелика популяція лемурів знаходиться в горах Андрінгітра на південно-східному плато.

Харчування: 

Їжа складається головним чином з фруктів, крім цього в їх меню входять листя, квіти, трав'янисті рослини, кактуси та інколи комахи.

Лемур Катта — контактний зоопарк Animal Park

Цікаві факти: 

  • Соціальне значення хвоста. У соціальній поведінці смугастому хвосту лемурів відводиться велике значення. Якщо котячий лемур йде по землі, він тримає хвіст вертикально для кращої помітності. За допомогою хвоста самці проводять так звані «смердючі бої». Вони змазують хвіст секретами з пахв і випинають його в сторону суперника. Таким чином вирішуються спори про ранги в соціальній ієрархії і захищається ареал від чужих груп. Через хвоста звірок отримав англійську назву «Ring-tailed lemur» (Кільцехвостий лемур).
  • Бережіть лемурів. У порівнянні з іншими лемурами, котячий лемур зустрічається відносно часто. Однак і його Міжнародний союз охорони природи визнає як вид, що знаходиться під загрозою зникнення, так як його популяція скорочується. До основних загроз відносяться знищення життєвого простору і полювання, проводиться частково з комерційних міркувань.