Будь ближче
до дивовижного
світу тварин

Як змусити собаку схуднути?

26.10.2021

Як змусити собаку схуднути?

Ожиріння - це проблема, яка не оминає і домашніх вихованців. Причина ожиріння вихованців така сама, як і в їхніх власників — переїдання, низька якість продуктів та малорухливий спосіб життя. Але якщо, щоб схуднути, людині достатньо усвідомити проблему і виявити силу волі, то собаки не мають таких емпіричних установок, як здоровий спосіб життя або що скажуть подруги. А тому вся відповідальність як за ожиріння, так і за схуднення домашних вихованців лягає на їхніх господарів. 

Увага! 

Перед тим як почати кардинально змінювати спосіб життя собаки та її раціон, рекомендується звернутися за консультацією до ветеринара та дієтолога. 

Причини ожиріння

З віком собаки знижується її обмін речовин. Разом із меншою фізичною активністю це природно призводить до зайвої ваги. Боротися з такою зайвою вагою рекомендується також природно - знизити калорійність і обсяг харчування. 

Причиною ожиріння молодих собак може бути їхня стерилізація/кастрація — при цьому у собак різко змінюється гормональний фон, що призводить до зниження метаболізму. 
Ще одна причина ожиріння – генетична особливість породи. Наприклад, до зайвої ваги схильні басети, бульдоги, ретривери, лабрадори, пекінеси, мопси.

Наслідки ожиріння

Якою б не була причина ожиріння хвостатих улюбленців, наслідки завжди однакові: 

  • порушення рухових функцій – хвороби суглобів та розриви зв'язок; 
  • порушення дихання; 
  • ожиріння внутрішніх органів; 
  • збої у роботі ендокринної системи - схильність до атеросклерозу та діабету, підвищення рівня холестерину; 
  • зниження імунітету.

Як схуднути собаку?

Якщо причина зайвої ваги криється в любові господаря до свого собаки - через її переїдання, - то з не меншою любов'ю собаку потрібно більше вигулювати та менше годувати. Щоб сформувати нові звички й господареві, й собаки доведеться змінити спосіб життя. Урізноманітнити фізичну активність собаки допоможуть ігри у пошуках захованих предметів – це улюблена гра більшості порід собак. 

Чим годувати собаку, що худне?

Якщо ваш вихованець на природному харчуванні, слід зменшити калорійність його раціону. При цьому можна збільшити частоту - наприклад, від двох до трьох - приймань їжі, але зменшити обсяг порції. Калорійність їжі також можна зменшити за рахунок того, щоб замінити каші на відварені овочі; м'ясо має бути нежирних сортів. Один день на тиждень можна влаштувати вихованцю розвантажувальний день, замінивши звичний раціон на молочний або овочевий. 

Якщо ваш хвостатий улюбленець харчується магазинними кормами, слід перейти на спеціальні корми для схуднення. Ласощі слід давати собаці тільки при муштруванні, а ласощі не повинні містити цукор. 

В якості резюме

Збалансоване харчування, розумні фізичні навантаження, а також ваша любов і увага до вихованця забезпечать йому довге та здорове життя!