Будь ближче
до дивовижного
світу тварин


Патагонська мара

Патагонська мара (Dolichotis patagonum)

Ссавці виду гризунів родини кавієві. Зовні ці тварини нагадують добре відомих європейцям зайців, але дуже великих і більш масивних. У них подовжені вуха, короткий хвіст і дуже схожа на заячу морда. Ще більшої схожості з зайцем патагонські мари набувають при русі, під час якого вони рухаються стрибками, відштовхуючись від землі всіма чотирма кінцівками. Зріст дорослої тварини в холці може досягати півметра, а довжина тіла одного метра. Вага найбільших тварин може становити більше 15 кг. Це четвертий за розмірами гризун з усіх відомих сьогодні, після капібари, бобрів і дикобразів. Хутро густе і м'яке. Забарвлення верхньої частини тіла сіре або буре, поступово переходячи до світлого і майже білого в нижній частині.

Середовище проживання: 

Поширені в Аргентині, Болівії та Парагваї в місцевостях із грубими травами чи чагарниками. Проживають у низинних місцях, таких як ліси, чагарники. Притулок знаходять в гущавині чи пристосовують нори інших тварин. Основними загрозами для них є втрата місць проживання через розширення сільськогосподарських площ, полювання, конкуренцію з іншими травоїдними, такими як вівці та заєць-русак.

Харчування: 

Їдять майже всі різновиди рослин, але вважають за краще трави. У неволі їх потрібно годувати різноманітною їжею, можна давати їм корми, що призначені для гризунів, регулярно доповнюючи їх фруктами та овочами.

Animal Park – Патагонська мара

Цікаві факти:

  • Її задні ноги. Вони коротше передніх і пересувається вона стрибкоподібно. На передніх ногах по чотири пальці, а на задніх - по три.
  • Бігають зигзагами. Бігають мари дуже незвично: скачуть зигзагами, відштовхуючись всіма чотирма лапами одночасно. При цьому ходять дуже повільно.
  • 30 км/год. Це та швидкість, котру розвивають патагонські мари завдяки своїм м'язистим ногам.
  • Лежать як коти. Коли не рухаються, то можуть прямо стояти або сидіти на задніх ногах або лежати подібно до котів: з передніми лапами захованими під груди, що є незвичним для гризунів.