Будь ближче
до дивовижного
світу тварин


Носуха

Носуха (лат.Nasua).

Носуха, або коаті рід невеликих ссавців сімейства ракунових (єнотових), поширених на обох американських континентах. Їх іспанська, французька і англійська назва "coati" походить від одного зі слів індіанської мови. Носухи названі так за невеликий рухливий хоботок, утворений передньою частиною верхньої губи і подовженим носом. Довжина тіла 41-67 см, хвоста 32-69, маса близько 11 кг. Тулуб подовжений, кінцівки середньої висоти, передні коротші задніх. Хвіст дуже довгий. Шерсть коротка і м'яка або - висока і кілька грубіша. Забарвлення спини рудовато-буре, рудовато-буро-сіре або чорне, черево чорнувате або темно-буре. Морда, щоки і горло зазвичай білуваті, лапи чорнуваті. На морді бувають чорні плями. Хвіст в більш світлих і темних, ніж забарвлення тулуба, кільцях.

Середовище проживання: 

Носухи поширені майже по всій Південній Америці, по всій Центральній Америці, майже по всій Мексиці, крім півострова Каліфорнія і центральних районів країни; в США - південний схід Арізони, південний захід Нью-Мексико, крайній південь Техасу. Живуть носухи в основному у тропічних лісах, проте зустрічаються і на краю пустелі. Зазвичай тримаються групами від 5-6 до 40 особин.

Харчування: 

Носухи всеїдні, але вважають за краще м'ясну їжу. На відміну від інших ракунових (єнотових), що ведуть нічний спосіб життя, носухи активні цілодобово і особливо вдень. Шукаючи їжу носухи риються своїм рухомим носом у підстилці та роздувають листя, при цьому голосно сопучи. Серед листя вони шукають мурах, термітів, павуків, жуків, багатоніжок, скорпіонів та сухопутних крабів. З задоволенням харчуються фруктами, протягом тривалого часу повертаються до знайденого плодоносного дерева.

Animal Park – Носуха

Цікаві факти: 

  • Добре відтворюють звуки. Примітно, що носуха може видавати різноманітні звуки: хропіння, рохкання, крики, пхикання і щебетання. Таким чином «коаті» спілкуються один з одним.
  • Комунікабельність. Носухи добре ладнають з людьми, їх не рідко можна зустріти в домашніх умовах.
  • Добре лазять по деревах. Завдяки сильним пазуристим лапам носуха добре лазить по деревах і успішно використовує їх для пошуку продовольства в грунті і лісовій підстилці.
  • Дивна поведінка. Навіть самки і самці поводяться настільки по-різному, що їх цілком можна прийняти за різні види.