Будь ближче
до дивовижного
світу тварин

Чому собаки тікають з дому – 6 причин.

28.12.2021

Час читання 4 хвилини.

У вас зник собака? Щоб не дозволити їй більше пропадати, вам потрібно знати, чому вона потенційно може тікати з дому та як діяти в ситуації, коли ваш улюбленець пропаде знову.

Чому собаки тікають з дому?

Навіть якщо люди роблять все, щоб їхні вихованці були по-людськи щасливі, не можна забувати, що собаки — вони предки диких вовків, у яких досі збереглися інстинкти. Останні змушують собак слідувати поклику своєї дикої природи — страху та інстинкту розмноження. Якою б не була причина зникнення вашого улюбленця, вам слід знати, що робити, щоб це не повторилося.

Тож, чому собаки тікають від своїх власників:

1) Страхи

Наші чотирилапі друзі, як і ми, бояться. Страх змушує тварину боротися, тікати чи завмирати. Вибір реакції собаки на страх залежить від його статі, віку, фізичної активності та попереднього досвіду подолання страхів. Собаки найчастіше тікають як реакцію на страх тоді, коли стикаються з такими факторами природного походження, як гроза, або техногенного походження — стрілянина, феєрверки або шуми двигунів, що працюють.

Страх собак перед шумами пояснюється тим, що в них дуже гострий слух. Ваша собака чує звуки від 15 до 50 000 коливань в секунду. Для порівняння, люди сприймають звуки лише в діапазоні від 20 до 20 000 коливань на секунду.

Якщо ваш собака злякається феєрверку або грози, він втече, щоб сховатися. Щоб запобігти хворобливі реакції собаки на шуми, зверніть увагу на ознаки, які виявляє ваш собака, коли він почувається некомфортно — це виразні ознаки занепокоєння. Виявивши їх, виведіть вихованця з галасливого місця, а якщо не можете, нагодуйте ласощами, погладьте та заспокойте.

2) Боязнь втрати

Багато собак відчувають тривогу перед розлукою зі своїм господарем. Тривога змушує вихованців гризти речі, дряпати меблі, справляти малу потребу в приміщенні або тікати з дому. Така реакція собаки говорить її господареві про те, що вона не знає, як упоратися з почуттям тривоги. Щоб уникнути небажаної реакції вихованця на вашу тимчасову розлуку, за два-три дні до вашого від'їзду приділіть їй менше часу та уваги, але ваша відсутність повинна компенсуватися увагою іншої людини, яка доглядатиме вашого вихованця.

3) Шлюбний інстинкт

Після статевого дозрівання приблизно у віці 6 місяців і самці, і самки переповнені ентузіазмом продовжити свої рід. Це сильне (і природне) спонукання — часта причина, через яку собаки тікають з дому.

Якщо у вашого собаки тічка, вона спробує втекти, щоб знайти собі Принца. Собаки, які не були кастровані або стерилізовані, перед тим як втекти, можуть довго скиглити. Єдине правильне рішення, якщо ви не збираєтеся займатися розведенням собак, це каструвати/стерилізувати вихованця.

4) Мисливський інстинкт

Сучасні собаки — спадкоємці диких вовків. Стародавній інстинкт здобувача це причина, через яку ваш вихованець може втекти з дому. Деякі породи собак особливо схильні наслідувати свій інстинкт восени, коли вони вловлюють у повітрі запахи їстівних тварин і намагаються їх переслідувати. Боротися з інстинктом мисливця можна тільки сильно навантажуючи вихованця фізичними вправами, наприклад, грою "знайди предмет".

5) Нудьга

Причина однієї чверті випадків втечі собак з дому — це нудьга. Так, собаки нудьгують так само як і люди. Найбільше схильні до нудьги породи розумних собак. Від нудьги вони шукають собі заняття — ганяються за машинами, знайомляться із дворовими собаками чи тікають з дому, щоб досліджувати незнайомі місця.

Собаки від природи дуже цікаві істоти, що потребують повсякденної активності та збудження. Якщо ви недостатньо тренуєте або розважаєте свого собаку, він може почати нудьгувати, від чого він спробує розважити себе самотужки.

6) Незнайоме оточення

Ще одна причина, через яку собаки тікають з дому, — це незнайомі обставини, які виникають через переїзд господаря до нового будинку чи квартири. Нова територія, запахи та інші відволікаючі фактори можуть змусити вашого собаку дослідити незнайому місцевість, в якій вона може заблукати.

Чи повертаються собаки додому?

Найчастіше, так. Тільки 7% собак, що втекли з дому, ніколи не повертаються до своїх попередніх власників. Щоб швидко знайти зниклого собаку:

  1. Обшукайте околиці — сміттєві контейнери, двори та в покинуті будинки.
  2. Заздалегідь обладнайте нашийник собаки ідентифікаційною биркою та GSM-трекером.
  3. Але головне, щоб не дати вашому собаці втекти наступного разу, приділить йому більше уваги — завантажуйте вихованця емоційно та фізично. А кожен його успіх заохочуйте смакотами та своєю любов'ю.

Щоб дізнатися, як контролювати імпульси вашого собаки, прочитайте нашу наступну статтю.