Будь ближче
до дивовижного
світу тварин

Лемур Катта

Сімейство лемурів неймовірно різноманітне: існують крихітні види, вагою не більше 30 г. і великі — до 10 кг, одні з них ведуть виключно нічний спосіб життя, інші — денний, серед них є і абсолютні вегетаріанці, і прихильники змішаної дієти, також різноманітне їх забарвлення, довжина хутра, форма голови тощо. Загальні ознаки, властиві всіх видів лемурів: довгий кіготь на другому пальці задніх лап, який лемури використовують для розчісування пухнастого хутра, і подовжені ікла та різці нижньої щелепи.

Назва лемур походить з грецької міфології, де лемурами називали нічних духів. Ймовірно асоціація з духами або привидами пов'язана з таємничим способом життя приматів, переважно нічним, і величезними "інопланетними" очима. Природний ареал проживання лемурів — острів Мадагаскар і Коморські острови. Питання про походження лемурів на острові досі мало вивчене.

Багато видів лемурів сьогодні знаходяться під загрозою зникнення. Причини в першу чергу криються в руйнуванні природного місця існування тварин: лісозаготівлі, виробництва і видобутку деревного вугілля.

Котячий лемур або Кільцехвостий, також ще називають  Катта — напевно, найвідоміший вид з сімейства лемурових. Кільцехвостий лемур, як і всі представники лемурових мешкає тільки на острові Мадагаскар, в його південній та південно-західній частинах. Катта — досить велика струнка тварина, за розмірами можна порівняти з домашніми кішками. Вага тварин досягає 3,5 кг, при цьому хвіст може важити більше 1,5 кг. Довгий смугастий хвіст котячих лемурів грає важливу роль в комунікації між родичами, поширюючи сигнальні запахи, а також використовується ними як балансир при лазінні і стрибках.

На відміну від інших лемурів, Катта найбільш активні протягом дня, 30% часу вони проводять на землі. Звичайний день сімейки лемурів починається з прийняття сонячних ванн, особливо в прохолодну погоду. Розставивши лапи в сторони, лемури можуть насолоджуються сонячним теплом до декількох годин в день. Тривалість життя котячих лемурів в дикій природі не перевищує 16-20 років, в неволі Катта часто живуть більше 30 років. Котячий лемур практично не споживає білкову їжу. У його раціоні переважають квіти, листя, фрукти, сік і кора рослин, і дуже зрідка комахи.

Лемур Катта — контактний зоопарк Animal Park

Розробка та підтримка сайтів Дизайн-студія Ідея